30.4.10

Σ' ένιωσα μέσα μου παντού σα να μή πέρασε μια μέρα...

Στο εξής, η εξάρτηση της Ελλάδας από τις «Εγγυήτριες Δυνάμεις» δικαιολογούσε απολύτως το χαρακτηρισμό της από έναν επιφανή σύγχρονο ιστορικό, τον Γεώργιο Λεοντάρη, ως «τυπικά μόνον ανεξάρτητης χώρας». Έτσι η Αθήνα υποχρεώθηκε να δεχτεί, μεταξύ των άλλων περιορισμών, και την εγκατάσταση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, ο οποίος επόπτευε τα δημόσια οικονομικά, διαχειριζόταν μεγάλο μέρος των κρατικών εσόδων και ρύθμιζε την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Ακολούθησε μια περίοδος πολιτικής αστάθειας, στο πλαίσιο πάντοτε του κοινοβουλευτικού συστήματος: από το 1898 ως το 1909 πήραν την εξουσία έντεκα κυβερνήσεις{...}Δόθηκε έμφαση στη στρατιωτική ανασύνταξη και στην οικονομική σταθεροποίηση, αλλά τα χρόνια κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονταν και η κοινωνική πόλωση αυξανόταν. Οι προτεραιότητες του κράτους ήταν ολοφάνερα στρεβλές ενώ δεν φαίνονταν πουθενά οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να επιβάλουν την αλλαγή τους.


Σ. Μαρκέτος: Από τον Καποδίστρια στον Βενιζέλο: Πολιτική Ιστορία (ενότητα "Η εποχή του δικομματισμού") στο Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία (για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) Μετά την ήττα από την Τουρκία το 1897 και την (προσωρινή) κατάρριψη της Μεγάλης Ιδέας. (Η σημερινή ήττα από ποιόν είναι;) Τί μου θυμίζει...τί μου θυμίζει... Τέλη 19ου-Αρχές 21ου...

2 σχόλια:

enfant raté είπε...

Ασχολίαστο...

Ένας εκ των Δυο! είπε...

Όντως. Τί παραπάνω να πείς..;

ΟΙ ΑΝΑΓΝΏΣΤΕΣ ΜΑΣ ΠΕΘΑΊΝΟΥΝ ΠΡΌΩΡΑ.
(Σε αυτό οφείλονται και τα μηδενικά στα σχόλια)